dijous, 11 de febrer del 2021

GAIREBÉ 25 ANYS DE HARRY POTTER (I)


 J
oanne Rowling  va néixer el 31 de juliol de 1965 a un poble prop de Bristol (Anglaterra). El seu pare era enginyer aeronàutic i  la seva mare era professora de ciències. Té una germana més petita. A causa de la feina del seu pare va canviar de domicili diverses vegades, però sempre va viure a Anglaterra.

 Un cop acabats els estudis secundaris es va matricular a la Universitat d'Exeter (després d'haver estat rebutjada a Oxford) on es va graduar en filologia clàssica i francesa. Va viure un any a París per a completar els estudis i després va tornar a Londres i va treballar per Amnistia Internacional.

La literatura va ser sempre una part fonamental de la seva vida i des de ben petita va començar a escriure històries. Però va ser el 1990 -mentre esperava un tren que anava amb quatre hores de retard per una avaria- que va tenir una gran idea: escriure les aventures d’un jove aprenent de màgia i bruixeria, Harry Potter.

Després de viure i treballar de mestra d’anglès a Portugal, el 1993 es va traslladar a Edimburg (Escòcia). Tot i no tenir feina i haver de criar la seva filla amb subsidis de l'Estat,  va continuar escrivint per completar la seva primera novel·la. Ho va fer sobretot a cafeteries.

Harry Potter 

El 1995 va acabar el manuscrit de "Harry Potter i la pedra filosofal". El va enviar a dotze editorials, que el van rebutjar. Un any més tard una petita editorial de Londres (Editorial Bloomsbury) va acceptar de publicar-lo. El juny de 1997 va sortir la primera edició  amb una tirada inicial de 1.000 còpies. El llibre va ser publicat amb el nom de JK Rowling perquè l'editor va considerar que seria difícil vendre a lectors joves un llibre escrit per una dona.

El llibre va rebre diversos premis de literatura infantil i es va convertir en un best-seller ràpidament. Els següents llibres de la sèrie, "Harry Potter i la cambra secreta" i "El presoner d'Azkaban", van consolidar la fama inicial i van donar pas a un extraordinari fenomen literari de set llibres.

A l'octubre de 1998, Warner Bros va comprar els drets per fer pel·lícules de les primeres dues novel·les. L’adaptació al cinema encara va augmentar més la fama d'aquesta saga i s’han acabat fent pel·lícules de tots els llibres.

La sèrie és una de les més venudes de tots els temps.

Es calcula que se n’han venut més de 500 milions d’exemplars arreu del món i ha estat traduïda a més de 80 idiomes.

A més de les novel·les principals l'autora ha publicat set històries complementàries, totes escrites amb l'objectiu de donar els guanys a diferents entitats benèfiques.

Joanne Rowling és actualment una de les persones més riques del Regne Unit i ha rebut nombroses distincions i títols honorífics.


Sèrie Harry Potter

Harry Potter i la pedra filosofal (1997)

Harry Potter i la cambra secreta (1998)

Harry Potter i el pres d'Azkaban (1999)

Harry Potter i el calze de foc (2000)

Harry Potter i l'orde del Fènix (2003)

Harry Potter i el misteri del príncep (2005)

Harry Potter i les relíquies de la Mort (2008)

Harry Potter i el llegat maleït

(coescrit amb Jack Thorne i John Tiffany, 2016)

Sèrie Cormoran Strike

El cant del cucut (2013)

El cuc de seda (2015)

L'ofici del mal (2016)

Blanc letal (2019)

Altres llibres

El Quidditch de totes les èpoques (2001)

Bèsties fantàstiques i on trobar-les (2001)

Les rondalles del Bard Gallard (2008)

La vacant imprevista (2012)

L'Ickabog  (2020) 

        


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada