dimarts, 9 de febrer de 2021

DUES LECTURES NADALENQUES


Cançó de Nadal   de Charles Dickens


La Cançó de Nadal o El Conte de Nadal (A Christmas Carol)

és una novel·la escrita per Charles Dickens el 1843. Va tenir un gran èxit des del moment de la seva publicació i se n’han fet moltes adaptacions i versions diferents.

ARGUMENT: Ebenezer Scrooge és un vell avar que té esclavitzat el seu treballador, un jove pobre i de bon cor. La nit de Nadal rep la visita de tres fantasmes: el fantasma del passat el porta cap a la seva infància, perquè recordi què va sentir llavors i se li entendreixi el cor; el fantasma del present l'acosta a casa del seu treballador, on malgrat la pobresa regna l'amor i l'esperit familiar i on veu un nen malalt; i el fantasma del futur el porta a la seva mort, sol. Espantat per les visions, Scrooge decideix canviar, ajuda la família del treballador i recupera així l'esperit de Nadal.Poema de Nadal   de Josep M. de SagarraJosep M. de Sagarra (Barcelona, 1894-1961) és un dels noms més populars de la literatura catalana d'aquest segle. La seva obra abraça nombrosos gèneres: el teatre, la poesia, el periodisme, el llibre de viatges, la prosa, la traducció…

El Poema de Nadal de Josep M. de Sagarra és un poema dividit en quatre cants i un cant final. Sagarra va escriure aquest poema per encàrrec i ell mateix el va recitar l’any 1930.

Ens parla de la joia del Nadal, del misteri d’aquella nit, dels pastors i la cova, del pessebre, del bou i la mula, o bé de l’estrella. Sagarra, com autor de teatre, ens exposa un poema dramàtic, un poema per reflexionar, punyent i molt entenedor.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada